FRAX: Osteoporosepasienten kan nå få beregnet sin risiko for brudd.
Alle mennesker kan få benbrudd, men osteoporosepasienten har betydelig større risiko enn de som har normal benmasse. Risiko for brudd hos den enkelte vil avhenge av benmasse samt om man har såkalte kliniske risikofaktorer (som f.eks. om man røker eller bruker spesielle medikamenter). Hvem som bør få behandling for osteoporose vil være avhengig av den samlede risiko for brudd, og naturligvis den enkelte pasients oppfatning av om denne risiko er akseptabel eller ikke.
Et av de store problemene i diagnostikken av osteoporose er at det er vanskelig å anslå den enkeltes absolutte risiko for å få brudd. Grovt sett har vi kunnet si til den enkelte at hennes risiko har vært liten, normal eller stor. Man har savnet en mulighet for å kunne sette sammen benmasse og alle kliniske risikofaktorer i en formel og derved beregne fremtidig risiko som et tall. Nå er det endelig kommet en slik mulighet. Etter mange års arbeid har en internasjonal forskningsgruppe lagt frem sine resultater, og metoden for å beregne risiko kan benyttes fritt på Internett. Beregningen kalles FRAX (Fracture risk assessment), og du finner den på her.
Hvordan benytter man FRAX
På åpningssiden velger man språk i vinduet øverst til høyre (”Norwegian”). For å få risikoberegning med bakgrunn i norske data, gå til ”Beregningsverktøy” og velg ”Europa” og deretter ”Norge”. Spørreskjemaet kommer så opp i nytt vindu, og man fyller ut dette med kliniske risikofaktorer og BMD i lårhals (femoral neck). Legg merke til at man ikke skal benytte målingen for ryggen selv om den ofte kan være dårligere enn det som er målt i hoften. Årsaken til det er at vi har mest kunnskap om hvilken betydning hofteverdien har. Resultatet kommer ut som den prosentuelle risiko de neste 10 år for ”Alvorlig osteoporotisk brudd (dvs. enten underarm -, overarm -, rygg – eller hoftebrudd) samt spesifisert ”Hoftebrudd under spørreskjemaet er det en detaljert forklaring på hvordan dette skal fylles ut.
Hjelp til å anskueliggjøre risiko
De aller fleste pasienter bør få utført denne beregningen hos sin lege, da det ikke er helt enkelt å forstå hva en slik prosentangivelse for risiko egentlig innebærer. Som et pedagogisk hjelpemiddel har derfor NOF fått utviklet et eget grafisk program som fremstiller risiko som et bilde. Programmet finner du på her. Her får man frem 100 kvinner som oppfattes som helt like når det gjelder risiko for brudd (alle har samme alder, antall risikofaktorer, benmasse etc). Ved å skrive inn det beregnede risikotallet man får i FRAX, vil det antall kvinner som tilsvarer prosenttallet bli farget røde og representerer derved de som får brudd. Hvis f.eks.