Helse, kosthold og livssttil -Beinskjørhet rammer mange nordmenn

HAR DU SYKDOMMEN 4 AV 5 IKKE FÅR BEHANDLING FOR? 300 000 nordmenn er rammet av benskjørhet (osteoporose), en skjelettsykdom...

HAR DU SYKDOMMEN 4 AV 5 IKKE FÅR BEHANDLING FOR? 300 000 nordmenn er rammet av benskjørhet (osteoporose), en skjelettsykdom som gir større risiko for brudd. Osteoporose gir også økt dødelighet og svekket livskvalitet for veldig mange mennesker i Norge.

 

Les mer her:https://helse-kostholdoglivsstil.no/2020/10/14/benskjorhet-rammer-mange-nordmenn/

Utdrag av artikkelen:

Jan Arvid Dolve i Norsk Osteoporoseforbund (NOF) sier både folk flest og helsepersonell mangler kunnskap om sykdommen.

Osteoporose, som på folkemunne kalles benskjørhet, gjør benstrukturen i kroppen mer porøs (flere hulrom i benvevet). Mer porøse knokler i kroppen, gjør den mer utsatt for brudd, og sykdommen er kronisk.

Rundt hver femte mann over 60 år, og hver tredje kvinne over 50 år, får benskjørhet i Norge. I tillegg kan både yngre og eldre mennesker utvikle osteoporose på grunn av medisiner de må ta på grunn av helt andre sykdommer (slik som KOLS, kreft, hormonforstyrrelser eller autoimmune sykdommer). Andre taper benvev fordi de har sykdommer som gir lavt opptak av næringsstoffer (slik som Crohns sykdom, cøliaki, bulimi og anoreksi). De siste to gruppene, som har osteoporose som en følgesykdom av sin primærsykdom eller medisinering, får ikke alltid god nok oppfølging av benskjørheten, sier generalsekretær i Norsk Osteoporoseforbund (NOF), Jan Arvid Dolve. NOF er landsomfattende og partipolitisk uavhengig, og er en interesseorganisasjon og et pasientforbund.

Vil du bli medlem i Norsk Osteoporoseforbund (NOF)? Som medlem vil du alltid kunne holde deg oppdatert på nye behandlingsmetoder, dine rettigheter som pasient og du kan få kontakt med andre mennesker med samme sykdom som deg selv. Samtidig er du med på å styrke forbundets arbeid for å styrke osteoporose-pasienters interesser opp mot offentlige helsemyndigheter. Klikk deg inn på www.nof-norge.no og finn ut mer.